Mijn favorieten

Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten

De gemeente Heerde ligt aan de rand van de Veluwe, tussen Zwolle en Apeldoorn. Zwolle ligt op ongeveer 18 kilometer afstand en is een dynamische Hanzestad met een bruisende binnenstad. Het gezellige Apeldoorn ligt op 25 minuten rijden van Heerde, hier vindt u Paleis het Loo, de Apenheul en familiepretpark Julianatoren.

Aan de ene kant zijn er de uitgestrekte bossen en heide waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Zo is de 'knobbel' en mooi klimmetje richting 't Harde en kun je zo een mooie rit maken op de racefiets.
Aan de andere kant is de IJsselvallei waar je ook met een (plezier)boot kunt varen. Zo kun je over de IJssel varen langs allerlei Hanzesteden zoals Zutphen, Zwolle en Kampen. Onderweg kun je aanmeren in kleinere idyllische stadjes zoals Doesburg en Hattem.
Heerde is een Cittaslow-gemeente. Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die goed scoren op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

De gemeente Heerde bestaat uit vier dorpen: Heerde, Veessen, Vorchten, Wapenveld en het buurtschap Hoorn. Al deze dorpen bij elkaar hebben meer dan 18.000 inwoners.


Heerde

Aantrekkelijke woon- en werkgemeente
Eén van de trekpleisters is het Heerderstrand. Deze waterplas is eigenlijk ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de snelweg A50. Maar in de zomer zorgt het voor veel vertier. Dan is het daar bij warm weer erg druk. 
Heerde Bovenkamp speeltuin
Heerde heeft daarnaast genoeg winkels en een bloeiend verenigingsleven, zowel in  de sport als op het culturele en muzikale gebied. Er zijn meerdere speeltuinen, enkele buurt- en clubhuizen en er is een levendig kerkelijk jeugdwerk.
Heerde is dan ook erg in trek als woon- en werkgemeente. De meeste inwoners van de gemeente Heerde werken in de industrie, de bouwnijverheid en de commerciële dienstverlening. 

Onderwijs, sport en cultuur
In de dorpen Heerde, Wapenveld en Veessen zijn basisscholen te vinden. De gemeente Heerde heeft een christelijke scholengemeenschap voor VMBO, HAVO en VWO en een vormingscentrum. Sporters kunnen terecht op verschillende sportvelden, in de gymnastieklokalen en in de sporthallen. Bovendien is er het Berghuizer zwem- en recreatiebad tussen de dorpen Heerde en Wapenveld.
Ook is er een polikliniek gevestigd van de Isala Klinieken (Zwolle) met spreekuren van de specialismen kindergeneeskunde, orthopedie, interne geneeskunde, chirurgie, cardiologie en gynaecologie en in de toekomst mogelijk meer.
Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Het Cultureel Centrum organiseert diverse voorstellingen en bij het Creatief Centrum kunt u terecht voor de meest uiteenlopende cursussen.
 

Wapenveld

Het dorp
Het dorp Wapenveld behoort tot de gemeente Heerde en vormt de verbinding tussen de Veluwe en de IJssel. De naam Wapenveld is afkomstig van 'wapel' en dat is een oud woord voor moerasachtig, laaggelegen gebied. Wapenveld ligt dan ook op het laagste puntje van de Oost-Veluwe.

Wapenveld is prachtig gelegen tussen de rivier de IJssel en de bossen en heidevelden van de Veluwe. De kern van het dorp bestaat uit woningen en winkels, het grootste deel is gebouwd rond 1960.
Het centrum bevindt zich aan de Klapperdijk. Ten oosten van het dorp zijn er glooiende weilanden die doorlopen tot aan de IJssel en ten westen de uitgestrekte bossen.

Geschiedenis
Wapenveld is ooit uit twee kernen ontstaan: Oud-Wapenveld (Bruggenhoek) en Hulsbergen. Door de aanleg van het Apeldoornse Kanaal en de komst van de spoorlijn, welke sinds 1996 een toeristisch fietspad is, ontstond een derde kern, namelijk de Manenberg.  Het dorp kende een flinke groei toen vanaf 1839 Lubbertus van Gerrevink er zijn papierfabriek vestigde. Op het hoogtepunt in 1968 werkten hier circa 850 mensen.
Wapenveld De kolk
Activiteiten
Elk jaar vindt op de eerste donderdag in augustus het Hooifeest plaats in Wapenveld. Dit is een braderie met allerlei bezienswaardigheden zoals oude ambachten en activiteiten van verschillende verenigingen. Op de 2e zaterdag van juni staat het Zomerfeest op de agenda. Er is dan een gezellige markt in het Stationspark.
 
Outdooractiviteiten
De natuur in en rondom Wapenveld heeft veel te bieden. De gebieden lenen zich perfect voor een wandeling, een fietstocht, sport of dagrecreatie. Voor outdooractiviteiten kunt u terecht bij Vrieze's Erfgoed. Hier kunt u bijvoorbeeld gaan kanovaren en kinderen kunnen hier vlotten bouwen.

Veel te bieden
Met een unieke mix van natuur en steden om de hoek is Wapenveld een bijzondere plek om te wonen. Of u nu een gezellige avond uit wilt in Zwolle of Apeldoorn of juist van de rust wilt genieten op de Veluwe: Wapenveld biedt u het u!


Veessen

Veessen is een klein dorp aan de rivier de IJssel. Veessen maakte samen met Marle, Vorchten en Wapenveld in 2006 deel uit van het gebied dat op de nominatie stond als mooiste plekje van Nederland verkozen te worden en behaalde een derde plaats.

Recreatiehaven De Hank
Een belangrijke bestaansbron voor Veessen was de natuurlijke haven De Hank, een afgesneden rivierbocht. Vooral gedurende de schippersvakantie, van Kerstmis tot Lichtmis (2 februari) was dit een geliefkoosde plek, omdat het bij ijsgang de enige veilige haven was tussen Kampen en Deventer. 
Nu is het vooral gedurende de zomermaanden dat de Hank een belangrijke rol speelt, namelijk als recreatiehaven. 

In Veessen is niet alleen natuur te vinden, ook is er een divers aanbod in cultuur. Zo is er een voetbalvereniging, een muziekvereniging, zijn er 2 basisscholen die samen verder gegaan zijn onder de naam De IJsselvallei. Ook zijn er diverse kunstenaars in Veessen actief of hebben er gewoond. Ook op het gebied van recreëren is er genoeg aanbod. 


Vorchten

Net als Veessen is Vorchten een klein dorp met een landelijk karakter. Het dorp ligt vlak achter de IJsseldijk Vanuit Vorchten kun je met het pondje over de IJssel naar Wijhe. In Vorchten is het Poppenspelmuseum gevestigd. Het dorpje heeft een monumentale kerk, veel monumentale boerderijen en een multifunctioneel centrum. De Veluwse bossen zijn vlakbij en ook de steden Apeldoorn, Zwolle liggen niet ver van dit dorp vandaan. Heerlijk als je de rust zoekt maar niet ver van grotere steden af wilt wonen.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring